Actie om graf van Hendrika van der Vlist te behouden

Van der VlistBron: Hoog en Laag
 

Toen Sophie Lambrechtsen-ter Horst enige weken geleden over de Begraafplaats Zuid in Oosterbeek wandelde, zag ze dat er plannen zijn om het graf te ruimen van Hendrika van der Vlist. Hendrika overleed op 5 mei 1994 en heeft voor zover bekend geen naaste familie meer die de verschuldigde grafrechten voor de volgende twintig jaar zou kunnen betalen.

 

Voor veel Oosterbekers is de naam Hendrika van der Vlist niet onbekend. Zij was de dochter van de eigenaar van het vroegere Hotel Schoonoord. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 werd dit hotel door de Britse medische dienst gebruikt als veldhospitaal voor de honderden gewonde militairen, die bij de gevechten vielen. Hendrika, toen 29 jaar oud, heeft zich in die dagen, samen met een aantal andere Oosterbeekse vrouwen en meisjes, dag en nacht ingezet om te helpen bij de verzorging en verpleging van de gewonden, vaak onder zeer primitieve en gevaarlijke omstandigheden. 
In de jaren na de oorlog zette Hendrika zich in voor veteranen en hun nabestaanden, maar ook voor mensen in het dorp, die als gevolg van de oorlog of de nasleep daarvan hulp en steun nodig hadden. 
Sophie is na haar bezoek aan de Oosterbeekse begraafplaats onmiddellijk in actie gekomen en zij schreef een verzoekschrift aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum, waarin zij vraagt om het graf van Hendrika te sparen. 
Inmiddels heeft Sophie Lambrechtsen een antwoord gehad op haar verzoek. De gemeente staat in principe positief tegenover dit initiatief en isj bereid een regeling te treffen voor een deel van de te betalen grafrechten. Het andere deel zal echter wel betaald moeten worden en daarom is er een actie gestart om dat bedrag bijeen te brengen. Hierbij gaat het om 680 Euro.
Ook is het plan opgevat om bij het graf of bij het huidige Schoonoord een eenvoudige plaquette te plaatsen met een korte tekst om de rol van Hendrika in september 1944 meer bekendheid te geven.
Het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum hoorde van dit initiatief en heeft besloten zich aan te sluiten bij deze actie. De Vereniging heeft haar banknummer open gesteld voor giften en zal er zelf ook aan bijdragen. 
Wie wil bijdragen aan de handhaving van het graf van Hendrika kan een geldelijke bijdrage storten op bankrekening: NL80 INGB 0004 4036 41 van de 'Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek', onder vermelding van "Hendrika van der Vlist".

zoeken

 

Buurtwandelingen en vergaderingen 2017

13 juni

openbare vergadering

 

Agenda

December 2017
Z M D W D V Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
joyetech, ego sigaralar erotik malzemeler realistikmanken